FLT-kurssit ja aikataulut

Tältä sivulta löydät FLT-kurssien aikataulut sekä kurssien sisällöt. Funktionaalisen lääketieteen kurssit pidetään Helsingin Metropol Hietaniemessä (Vallila-sali, Hietaniemenkatu 14 B, 00100 Helsinki). Koulutukset järjestetään viikonloppuisin. Lauantaina opiskelemme klo 10–17.30 ja sunnuntaina klo 9–17.30.

FLT Koulutukseen sisältyy kuusi peruskurssia FLT I A–B ja FLT II A–D (42 op). Peruskurssien hinta on 330 €/kurssi (sis. alv 24 %). Hintaan kuuluvat luennot sekä kurssimateriaalit. Tentit maksavat 30 €/tentti (sis. alv 24 %).

Jatkokurssit FLT III A:sta alkaen maksavat 360 €/kurssi (sis. alv 24 %) ja hinta sisältää luennot sekä kurssimateriaalit. Jatkokurssit eivät ole tentittäviä kursseja.

Lisätiedustelut ja kyselyt asiakaspalvelu@paulaheinonen.fi.

Vuosikurssin 2020–2021 aikataulut:

Huom. meneillään olevasta pandemiasta johtuen oikeudet muutoksiin aikatauluissa pidätetään.

FLT I A 29.–30.8.2020
FLT I B 3.–4.10.2020
FLT II A 21.–22.11.2020

FLT II B 3.–4.7.2021
FLT II C 31.7.–1.8.2021
FLT II D 18.–19.9.2021
FLT Käytännön harjoittelukurssi 9.–10.10.2021

Jatkokurssit 2021:

FLT IV A 6.–7.11.2021

FLT-kurssien sisällöt

Peruskurssit

FLT I A

Mitä on funktionaalinen lääketiede? Mitä ovat funktionaalisen lääketieteen matriksi ja aikajana ja miten niitä käytetään?

Kurssilla käsitellään maha-suolikanavan häiriöiden ja sairauksien taustalla olevaa perustietoa perinteisen lääketieteen sekä funktionaalisen lääketieteen kannalta. Perehdymme mm. mahan alhaiseen suolahappopitoisuuteen, ohutsuolen bakteerien liikakasvuun, suolen limakalvon läpäisevyyden lisääntymiseen, dysbioosiin, helikobakteeriin, maksan kuormittumiseen sekä detoksifikaatioon ja eliminaatioon (faasit I ja II).

Kurssilla käsitellään myös funktionaalisen lääketieteen testejä, kuten esimerkiksi ruoansulatus- ja maksan detoksifikaatioanalyysia. Sivuamme myös muun muassa detoksigenomisen testin käyttömahdollisuuksia.

Käymme lyhyesti läpi myös mm. nutrigenomiikkaa, metabolomiikkaa sekä epigenetiikkaa. Lisäksi kurssilla esitellään uusimpia tutkimuksia.

FLT I B

Kurssilla esitetään käytännön tapauksia sekä tietojen soveltamista maha-suolikanavan sairauksissa. Käsittelemme muun muassa toiminnallista dyspepsiaa, närästystä/ruokatorven refluksisairautta, maha- ja pohjukaissuolihaavaa, ohutsuolen bakteerien liikakasvua, ärtyneen suolen oireyhtymää, divertikkeleitä, tulehduksellisia suolistosairauksia, ummetusta, ilmavaivoja sekä turvotusta. Käymme läpi myös maksan detoksifikaatiojärjestelmää.

FLT II A ja FLT II B

Kursseilla käsitellään funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta erilaisia aineenvaihduntahäiriöiden taustatekijöitä. Aiheenamme ovat muun muassa krooninen hiljainen tulehdus, solujen energiatuotanto, mitokondrioiden vajaatoiminta, häiriintyneet metylaatioreaktiot, huono immuniteetti ja hormonaalinen epätasapaino. Nämä tietotaidot ovat välttämättömiä, jotta ymmärretään pienten biokemiallisten muutosten merkitys yksilön kannalta sairauksien taustatekijöinä.

FLT II C

Kurssilla opettelemme funktionaalisen lääketieteen soveltamista käytäntöön. Käsittelemme allergioita, atooppista ekseemaa, nivelreumaa ja fibromyalgiaa funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta. Vertaamme myös funktionaalisen lääketieteen hoitomenetelmiä perinteisen lääketieteen hoitoihin ja perehdymme luonnollisesti funktionaalisen lääketieteen testeihin.

FLT II D

Kurssilla käsitellään nivelrikkoa, astmaa, psoriasista, kihtiä sekä histamiiniyliherkkyyttä (sivuamme myös muita biogeenisia amiineja) funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta. Perehdymme teorian lisäksi käytäntöön ja luonnollisesti funktionaalisen lääketieteen testien käyttöön yllä olevissa sairauksissa ja terveydellisissä ongelmissa.

FLT Käytännön harjoittelukurssi

Kurssilla käydään läpi yleisiä asioita asiakastapaamisiin liittyen. Aiheenamme ovat muun muassa matriksin käyttö, kyselylomakkeet, asiakkaan tarinan kartoitus mukaan lukien ruokavalio, ohjeistus ja seuranta. Tämän jälkeen siirrytään kurssin varsinaisen pääannin pariin eli aloitetaan case-tapausten käsittely ryhmissä.

Jatkokurssit

FLT III A

Kurssilla perehdymme uusiin aivoja ja hermostoa koskeviin tutkimuksiin sekä aivojen vanhenemista kiihdyttäviin tekijöihin. Opettelemme myös välittäjäaineiden, metylaation ja solukalvon sekä aivojen rasvahappokoostumuksen merkitystä aivojen optimaaliselle toiminnalle. Luonnollisesti keskitymme myös aivojen ravitsemukseen ja ravintolisiin. Lisäksi syvennymme funktionaalisen lääketieteen testien käyttämiseen, kun tavoitteena on ongelmien aikainen havaitseminen.

Tämä on kolmesta neurologiakurssista ensimmäinen. Neurologiajatkokursseilla (FLT III B ja FLT III C) käsittelemme neurologisia ongelmia ja sairauksia funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta.

FLT III B

Tämä on toinen neurologiakurssi. Kurssilla käsittelemme neurologisia sairauksia ja ongelmia (ADHD, masennus, migreeni) funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta.

FLT III C

Kurssilla jatkamme neurologisten sairauksien ja ongelmien käsittelyä (unettomuus, Alzheimer, dementia, Parkinsonin tauti) funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta.

FLT IV A

Kurssilla käsittelemme lisämunuaisen ”väsymistä” ja kilpirauhassairauksia funktionaalisen lääketieteen kannalta. Perehdymme teorian lisäksi käytäntöön. Opimme muun muassa, miten funktionaalisessa lääketieteessä hoidetaan lisämunuaisen ”väsymistä” ja kilpirauhasongelmia. Käsittelemme myös näiden ongelmien välisiä yhteyksiä.

FLT IV B

Kurssilla käsitellään naisten hormonaalisia ongelmia, kuten epäsäännöllinen kuukautiskierto, endometrioosi, synnytyksen jälkeinen masennus, PMS, PCOS, premenopaussi ja postmenopaussi. Käytettävissä olevan ajan puitteissa tutustumme myös miesten hormonaaliseen tasapainoon liittyviin asioihin. Keskitymme teorian lisäksi käytännön ohjeistuksiin.

FLT V A

Suoliston jatkokurssilla perehdymme ruoansulatuskanavan eri osien tärkeimpiin bakteeriryhmiin ihmisen elinkaaren aikana sekä ravinnon vaikutukseen suoliston mikrobistoon. Aiheenamme ovat myös suolistomikrobien välinen kommunikaatio sekä epiteelin ja mikrobien välinen vuoropuhelu. Käsittelemme lisäksi suoliston tavallisimmat alkueläininfektiot ja niihin soveltuvat lääkkeet.

Kurssilla pääset tutustumaan:

  • suoli–aivo-yhteyteen uusimpien tutkimustulosten valossa
  • suolistomikrobien ja suoliston terveyden vaikutukseen suolen paikalliseen hermojärjestelmään, keskushermostoon ja hermovälittäjäaineisiin. Perehdymme myös siihen, miten nämä asiat vaikuttavat ihmisen tunteisiin, mielialaan ja käyttäytymiseen
  • suoliepiteelin ja aivoveriesteen tiiviiden liitosten rakenteeseen, toimintaan ja säätelyyn
  • suoliston mikrobien vaikutukseen keskushermoston sairauksiin

Lisäksi perehdymme autismiin ja suolistoterveyden merkitykseen autismissa funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta. Kurssiin kuuluu myös paneeli, jossa kurssilaiset voivat esittää kysymyksiä haluamistaan aiheista.

FLT VI A

FLT VI A -laboratoriokurssin tavoitteena on oppia käyttämään ja tulkitsemaan sujuvasti funktionaalisen lääketieteen laboratoriokokeita. Kurssiviikonlopun jälkeen sinulla on oikeus käyttää viikonlopun aikana käsiteltyjä testejä asiakastyössä.

Lauantaina perehdymme MDD Terveyspalveluiden tarjoamiin toiminnallisiin laboratoriokokeisiin. Käsittelemme GI Effects -, Adrenal stress profile ja Metabolia (Nutreval) analyysin sekä detoxgenomisen testin.

Sunnuntaina perehdymme NordicLabsin (Nordic Laboratories) välittämiin laboratoriokokeisiin. Nordicin testeistä käsitellään UHT eli Urinary Hormone Test, joka on laaja hormonipaneeli (sukupuolihormonit, metaboliitit, kortisoli/kortisoni ja melatoniini). Myös kilpirauhastesti (sisältää mm. DHEAS, 4xkortisoli, kokT4, TSH, T4v, T3v, rT3, TPOab, I, Br, Se, As, Hg), Nordic Gut Health Panel (sisältää 3 analyysia: CSAPx2-suolistotesti, IPA, organics dysbiosis) ja DNALife-perheen mygeneRx Comprehensive PGX A Paneeli (detoxgenominen) opetetaan.
Kurssilla käsitellään luonnollisesti myös testien hinnat ja käytäntö.