Muistatko mitä söit aamulla? Joitko vain kupillisen kahvia ja rynnit töihin? Vai söitkö leipää leikkeleillä? Tai lautasellisen kaurapuuroa? Monen mielestä ruoka on yksinkertaisesti polttoainetta. On syötävä, että jaksaa. Pitää paikkansa. Harvoin tulemme kuitenkaan miettineeksi mihin kaikkeen muuhun nauttimamme ruoka vaikuttaa. Tiesitkö esimerkiksi, että se vaikuttaa geeneihimme? Ruoka saa geenimme aktivoitumaan ja tämä geenien aktivoituminen johtaa kehon tarvitsemien kymmenien tuhansien eri proteiinien tuotantoon.

Mikä tässä sitten on niin tärkeää? Ajattele esimerkiksi seuraavaa asiaa. Me pystymme oikeilla ruokavalinnoilla hiljentämään terveydellisiä ongelmia aiheuttavia geenejä ja aktivoimaan hyvinvointia edistäviä. Älä kuitenkaan tunne huonoa omaatuntoa tai syytä itseäsi, jos ruokavaliosi on kesän jäljiltä edelleen epätasapainossa. Tee pieniä korjausliikkeitä ja hyvä olo palaa kohisten.

Ajattele, sinulla voi olla uusi ja terveempi suoliston limakalvo jo ensi viikolla!

Terveellistä ravintoa tarvitaan myös päivittäin solujen ja kudosten uusiutumisessa ja korjauksessa. Rakennusaineet on saatava ruoasta – muuten keho ottaa ne esimerkiksi luustosta. Jo pelkästään suoliston limakalvon pinta-ala on useita satoja neliömetrejä ja se uusiutuu kerran viikossa. Nämäkin rakennusaineet on saatava ravinnostamme tai suoliston terveys kärsii. Ihanan suolistomme limakalvo uusiutuu kuitenkin niin pikavauhtia, että pystyt auttamaan sitä hyvinkin nopeasti. Kunhan muistat antaa suolistollesi oikeaa ja hyvää ravintoa.

Entä kehomme hormonit?

Hormonienkin valmistamiseen tarvitaan ravintoa. Esimerkiksi insuliinihormoni muodostuu proteiinien osasista, aminohapoista. Sukupuolihormonit puolestaan muodostuvat kolesterolista ja elimistön ”superhormonit” eli eikosanoidit elimistö valmistaa rasvoista.  Aivot tehtailevat ruoan aminohapoista hermovälittäjäaineita esimerkiksi serotoniinia ja dopamiinia, jotta olisimme tasapainoisia ja onnellisia.

Mitokondriot ja maksa

Ruokavalio vaikuttaa luonnollisesti myös energian tuotantoon. Energiantuotantokeskuksemme eli mitokondriomme eivät kykene toimimaan optimaalisesti, jos syömme liikaa sokeria ja prosessoituja rasvoja kuten margariineja sekä eineksiä. Niiden toiminta heikkenee myös ravintoaineiden kuten B-vitamiinien, magnesiumin ja ubikinonin puutoksissa. Samoin käy maksan myrkynpoistojärjestelmän toiminnalle. Se vaatii toimintaansa muun muassa E-, C- ja B-vitamiineja, flavonoideja ja glutationia. Maksan toimintaa tuleekin tukea värikkäällä ravinnolla. Esimerkiksi kaalikasvit, marjat, sipulit ja kuidut ovat maksan hyvinvoinnille hyvin tärkeitä.

Sisäiset sankarimme – suoliston bakteerit

Syömäsi ruoka päätyy myös miljardien pöpöjemme ravinnoksi. Suoliston mikrobit muuttavat osittain sulanutta ruokaa sadoiksi tuhansiksi aineenvaihdunnan tuotteiksi. Osa niistä vaikuttaa suolistoon, osa immuunijärjestelmämme toimintaan ja osa kulkeutuu verenkierron välityksellä ympäri kehoa ja vaikuttaa aina aivoihin asti. Ravinnon lisäksi suoliston mikrobeilla onkin järisyttävän suuri merkitys terveydellemme. Muista, että suolistoperäiset vaivat voivat näkyä ympäri kehoa aina allergioista ja yliherkkyyksistä nivelongelmiin ja päänsärkyihin.

Mitä minun tulisi syödä?

Mitä ruokia sitten pitäisi välttää ja mitä suosia? Vältä teollisesti prosessoituja kasviöljyjä ja niitä sisältäviä valmisteita, valkojauhotuotteita ja liikaa sokeria. Suosi kotimaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Käytä päivittäin kylmäpuristettuja mielellään luomulaatuisia öljyjä ja proteiinilähteinä esimerkiksi pähkinöitä, siemeniä, palkokasveja, kalaa ja kanaa.

Tulevaisuudessa ruokavaliot tullaan räätälöimään yksilöllisesti. Tämä tieteenala on nimeltään nutrigenomiikka. Se selvittää ruoan, eri ravintoaineiden ja niiden aineenvaihduntatuotteiden vuorovaikutusta perimämme kanssa. Ravintoaineet saavat geenimme toimimaan tietyillä tavoilla ja ne voivat muuttaa esimerkiksi mielialaasi, sydänterveyttäsi tai käyttäytymistäsi toivottuun suuntaan. Mutta ennen yksilöllisesti räätälöityjä ruokavalioita, syö rennosti, nauti päivittäisestä luomu kahvi- tai teehetkestäsi, liiku luonnossa, nautiskele auringon valosta ja sateesta. Pyri olemaan pingottamatta ja rentoudu mahdollisimman usein saunassa tai ammeessa. Etene pienin askelin – äläkä välitä pienistä takapakeista. Seuraavan kerran tapaamme 23.9. Helsingissä TT1-kurssilla, jossa pääset oppimaan lisää ylläolevista aiheista. 🙂

Energistä ja kaunista syksyä kaikille. <3

– Paula